Lezen

Lezen en nadenken is als het drinken van koffie of wijn: een klein beetje is gezond, werkt stimulerend op je immuunsysteem. Zelf drink ik ook nog steeds koffie en wijn, maar wel met gedisciplineerde mate.

Dit geldt ook voor het leven van boeken op gebied van spiritualiteit. Met mate kan het je interesse en aspiratie levend houden, en dat is ongetwijfeld een goede zaak. Naar mijn mening is het zelfs onontbeerlijk. Natuurlijk!

Maar te veel lezen en nadenken voedt de illusie van het onderbewuste dat met kennis en inzicht *de Zaak* (namelijk spirituele realisatie) dichter binnen handbereik komt. Dat is een illusie. Op zich is er niets mis met die illusie – die is nou eenmaal deel van ons –, maar er is wel iets mis met leven alsof het waarheid is.

Zoals een neuro-wetenschapper het beschreef: “de linker hersenhelft heeft de neiging om verhalen te scheppen die niet overeenkomen met de werkelijkheid, om ons te overtuigen dat we de zaak onder controle hebben (of zullen krijgen).” Maar dat impliceert dat het moment van nu nooit goed genoeg is om gelukkig te kunnen zijn en te kunnen ontspannen. Dat is lijden. Het weerhoudt ons van werkelijke realisatie, zelfs als we daar diepzinnige gedachten over hebben. Veel praten over spiritualiteit komt op hetzelfde neer, namelijk het bevestigen van de illusie “ik ben iemand die begrijpt hoe Het zit”. Weten dat je het Absolute bent, betekent niets tenzij je je ook met dat Absolute identificeert.

En het enige middel dat we hebben om het in stand houden van ons eigen lijden is dus door genadeloos eerlijk te zijn met onszelf, door de onwaarheid in onze motieven te doorzien, en het verhaal niet serieus te nemen – zelfs als is het verhaal nog zo diepzinnig en spiritueel!

De waarheid is niet be-grijp-baar, alleen maar ervaarbaar, hier en nu. En ons onderbewuste zou het zo vreselijk graag willen grijpen, hebben, houden, en gebruiken voor zijn goede bedoelingen, maar gelukkig (!) is dat niet mogelijk. Maar langdurig de vergissing maken het toch te blijven proberen, en dat voor jezelf verborgen houden, is wel degelijk mogelijk…

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *