Ascentie

“Waar doel je precies op met ‘maar dat er op een gegeven moment, als het voldoende is geïntegreerd, andere – grotere! – zaken belangrijker worden’? Heb je het dan over Ascentie?

Hah! Dat is een met opzet wat prikkelende uitspraak, bedoeld om mensen te kietelen hun aspiratie wat hoger te richten dan wat ze gewend zijn.

Adwaita-vedanta simplificeert de zaak nogal door het hele universum te reduceren tot onze bekende ervaringswereld en het Absolute. Maar ja, als je nooit van ascentie gehoord hebt, kun je er ook niet naar aspireren! Dus op een website die toch sterk geworteld is in adwaita-vedanta kun je niet meteen met te veel aankomen. Dat botst te hard op wat mensen, die zich tot adwaita-vedanta aangetrokken voelen, gewend zijn. Te veel tegelijk vertellen roept alleen maar weerstand op. En dan maak je het dus alleen maar moeilijker om ze ermee te bereiken.

Maar, inderdaad, zoals je misschien al vermoedt, is het zo dat het proces van transfiguratie-ascentie al begint voordat alle zelf-identificatie is verdwenen. Afwezigheid van het limiterende ik-besef is niet een voorwaarde om aan het ‘bouwen van het Lichtlichaam’ te kunnen beginnen. Maar de aspiratie wel. Noem het oprecht Godsverlangen in combinatie met een idee van wat dat voor de gemanifesteerde vorm kan betekenen.

Dat moet dan natuurlijk wel de juiste aspiratie zijn, en niet de newageversie van ascentie als iets dat je als een ‘persoonlijk geschenk’ ‘krijgt’. Het afbreken van het beperkende ik-besef is ongetwijfeld deel van het transfiguratieproces, net als het neutraliseren van alle verlangens die verband houden met deze fysieke mensenwereld.

Het is dus vooral zaak om het ik, je zelfwil, te laten rusten op de momenten die er toe doen, vanuit het besef de Oneindigheid te zijn. Het is van minder belang of er nog ik-besef is of helemaal niet meer. De richting die je demonstreert met de redenen van je keuzes, dus met de kwaliteit van je intentie, dát is ongetwijfeld het belangrijkste. Dat is hoe je het proces van transfiguratie uitnodigt en aantrekt.

Overigens, in de geascendeerde staat kom je in een soortgelijk proces terecht. Dat wil zeggen, de ontwikkeling van het afleggen van beperking gaat door. Ook daar is sprake van gehelen die samen grotere gehelen vormen en waar je je mee kunt identificeren, hoewel niet meer in de illusie van afgescheidenheid van God. Maar het gevoel een groepsziel te zijn, of een overziel van de hele mensheid, of van een hele planeet, heel zonnestelsel, melkwegstelsel, universum, parallel universum, groep universa etc etc etc is toch niet hetzelfde..!
Dat geldt overigens ook voor de dichtheden. Hoe groter het bewustzijn, hoe meer besef van steeds meer dichtheden tegelijk…

Bewustzijn splitst zich uit van macro- naar microniveau en de ervaringen worden dan steeds van een lager niveau naar een hoger en meer omvattend niveau teruggebracht en daarin geintegreerd: God’s Kosmische Uit-en Inademing.

En zeker in deze bijzondere tijd is er veel mogelijk. Véél meer dan ooit. Echt! En dan moet je qua aspiratie dus even wat verder vooruit denken dan gewoonlijk, want geloven in onmogelijkheden kan misschien een hoop verknoeien…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *