Leef je liefde

Ben je ooit vreselijk verliefd geweest? Zo erg dat je totaal vervuld was van liefde, ervan overstroomde, zo overvloedig dat je overal waar je kwam en iedereen die je tegenkwam overspoelde met al die liefde? Dat het je niets uitmaakte of mensen dat merkten en er respons op gaven, of niet, Zo niet, dan kwam er alleen maar meer. Heb je het ooit meegemaakt zo te overstromen van liefde?

Wel, die overvloed van liefde is je normale natuurlijke staat van zijn. Dat is waar alle grote leraren over spraken en wat ze demonstreerden met alles wat ze deden, met elk woord dat ze spraken. En ze hoefde het niet uit te leggen, want hun handelingen – hun intenties – spraken voor zichzelf. Je hart herkent dat, en wanneer dat gebeurt, dan springt het op en roept: “Ja! Dat wil ik ook!”

Zo’n oneindige oceaan van liefde zijn is niets minder dan je geboorterecht.

Maar je krijgt het niet zo maar. Je zult er voor moeten werken. Je zult alle onwaarheden die je gelooft en alle op jezelf gericht zijn in je waarheidsliefde moeten laten verbranden. Dat vereist het voortdurend opbrengen van totale eerlijkheid met je weerstand tegen het leven zoals het is. Ieder moment opnieuw. Steeds en steeds en steeds opnieuw. En dan weer. Net zo lang to alle weerstand en alle wortels ervan zijn opgebrand in jouw toewijding aan waarheidsliefde. Dus je lijden, je weerstand tegen het leven, is je grootste geschenk. Het is je uitnodiging tot een eeuwig expanderende liefde.

Neem die aan!

Het ontkennen van die weerstand, dat wil zeggen het slechts oppervalkkig observeren observeren van je ervaring van het moment en dan verklaren dat “dit het dus is” en “dat er sowieso geen ‘ik’ te vinden is”, zal je nergens brengen. Dat is slecht het misbruik maken van een spiritueel inzicht door het te gebruiken om de waarheid over het hier en nu te ontkennen. Als je ervaring anders is dan grenzeloze liefde, dan speelt er op de een of andere manier nog steeds weerstand tegen het leven. Je hele onderbewuste is misschien wel een diepe poel van niets dan zulke weerstand. Dus het kan misschien even duren.
Sta toe dat het zich laat zien, en werk ermee.

Maak liefde niet toch een of ander filosofisch idee, zoals de diepe herkenning dat je dat zelf eigenlijk al bent. En maak ook niet de vergissing om enthousiasme over het idee van grenzeloze liefde aan te zien voor die liefde zelf. Laat in plaats daarvan de liefde die je nu al ter beschikking staat, stromen door op te houden de huidige weerstand – je eigen ingeslepen gewoonte om het leven toch te willen controleren – te ontkennen. Erken het. Vind de innerlijke bereidheid hem volledig te voelen. Wees erbij aanwezig met al je aandacht.

Leef de liefde die je bent.

Bedenk wel dat het cultiveren van een gevoel van liefde een manier kan zijn om controle uit et oefenen, want het kan een maniertje zijn om bij minder aangename details van je ervaring hier en nu weg te blijven. En bedenk ook dat de kennis dat je niet een of andere ik-figuur maar de Grenzeloze Oneindigheid bent voor hetzelfde gebruikt kan worden. Beide vergissingen houden je tegen om uit te groeien tot die ontzagwekkend grote liefde.

Doe dat dus liever niet, maar wees eerlijk met je zelf.
En blijf dat doen, net zo lang tot je leeft als die oceaan van liefde.

Hier en nu is er weerstand. (Klein of groot, overduidelijk, of subtiel – maakt niet uit.)
En ook is er hier en nu de Eeuwige Onzegbare Oneindigheid wat jij zelf in je diepste wezen bent.

Wel, wees even een hoffelijke gastheer en stel ze aan elkaar voor!
Steeds en steeds en steeds weer opnieuw.

En dan weer.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Response to Leef je liefde

 1. Bartjan schreef:

  Erg inspirerend.

  “Hier en nu is er weerstand. (Klein of groot, overduidelijk, of subtiel – maakt niet uit.)
  En ook is er hier en nu de Eeuwige Onzegbare Oneindigheid wat jij zelf in je diepste wezen bent.

  Wel, wees even een hoffelijke gastheer en stel ze aan elkaar voor!”

  Mooi 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *