Agenda?

Hee, Steven, je staat niet meer op de satsang.nl-agenda. Hoe kan dat?

Ja, weet ik ook niet precies. Ik kreeg ineens een e-mail van de webmaster dat “satsanggevers” en dus “kenners” haar aan hadden geboden om de website op te schonen, want er stond van alles bij wat niet bij Adwaita-vedanta hoorde, en dat leek haar een goed idee “omdat bezoekers de website als hét portaal voor de Adwaita-Vedanta zien”, en dat “gaf een grote verantwoordelijkheid om hem zo zuiver mogelijk te houden”.
Ik heb daar vriendelijk en voorzichtigjes een paar vragen bij gesteld, maar die werden ontweken of genegeerd.
De opmerking dat ik wel degelijk het herkennen van jezelf als de Ene als basis neem, daar werd ook niet op ingegaan, en ook niet op de opmerking dat ik daarnaast ook nog dingen vertel die een goede aanvulling zijn.
Ja, ik stel me wel eens wat kritisch op tegen rechtlijnig en dualistisch redeneren. Dat komt in de beste kringen voor, ook in satsanggeverskringen. Maar dat is juist een goede reden om mij wel op die lijst te laten staan. Gezonde kritiek moedigt het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen aan en stimuleert de kwaliteit. Mensen laten zich vaak wel wat al te makkelijk vertellen “hoe het zit” alleen maar omdat iemand het lekker zelfverzekerd vertellen kan.
Ik schreef: “Als onwetendheid en onvrijheid ergens mee gediend is, dan is het wel sektarisme en concurrentie tussen spirituele benaderingen die zich maar al te graag op basis van identificatie met hun verhaal ommuren en tegen elkaar afzetten, in plaats van samen te werken op basis van waarheidsliefde. Ik denk dan ook dat het de verkeerde vraag is of ik wel onder adwaita gerekend kan worden. Liever zou ik de vraag zien of ik er iets aan bij te dragen heb dat de moeite waard is.”
Dit werd volkomen genegeerd. Als antwoord keken de “kenners” alleen maar nogmaals of ik er wel op moest blijven staan, en ze concludeerden nogmaals van niet. “Wij van WC-eens adviseren nog steeds WC-eend.”
Nou goed. Dan niet. Maar zo wordt die website dus eerder het portaal voor een nieuwe religie die je vertelt hoe je moet denken, dan een plek waar je mensen kunt vinden die je interesse in waarheidsliefde delen.
Weet je, ik weet niet waar “Adwaita-Vedanta” in dit verband voor staat, en het werd me ook niet uitgelegd. Maar als het betekent: “Je moet je realiseren dat je het Grote Niets bent, dat is ontwaken, en dat is alles. Verder is er niets”, dan wil ik er niet eens bij gerekend worden, omdat dat laatste ronduit onwaar en misleidend is. Er komt nog wel meer bij kijken.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *